Vitamine D niet langer vergoed uit basispakket

Vitamine D

Vaak beginnen we het nieuwe jaar resoluut met nieuwe beslissingen. Tot groot ongenoegen van velen deed eveneens de overheid dat door dit jaar vitamine D per 1 januari 2023 volledig uit het basispakket te verwijderen. Ook voor risicogroepen wordt dit supplement, ondanks het advies van de NHG, het Nederlands Huisartsen Genootschap, niet meer vergoed. Voor lage doseringen gold dit sinds 2018 al. De huidige wijzigingen hebben gevolgen voor gebruikers van week- en maanddoseringen en combinatiepreparaten.

De overheid geeft aan dat de lage kosten van vitamine D de reden zijn geweest om deze uit het basispakket te schrappen. Zo komt er 129 miljoen euro vrij voor andere zorg waarvan vergoeding wel noodzakelijk wordt geacht.

Wat doet vitamine D en wanneer is het slikken van een supplement verstandig?

Laten we, voordat we verder ingaan op de risico’s van deze overheidsbeslissing en de gevolgen die deze kan hebben, eerst nog eens op een rijtje zetten wat vitamine D doet en wanneer het slikken van een vitamine D supplement is geïndiceerd.

Vitamine D zorgt er in de eerste plaats voor dat je fosfaat en kalk uit je voedsel goed kan opnemen. Dit is belangrijk voor een goede opbouw van je botten en gebit. Daarnaast speelt de vitamine een essentiële rol bij de werking van je spieren, je afweersysteem, je nieren en bijschildklier. Je houdt je vitamine D niveau op peil door dagelijks tussen 11.00 en 15.00 buiten te komen en voeding te eten die vitamine D bevat. Dat zijn vlees en eieren, maar vooral vette vis. In Nederland wordt de vitamine daarnaast ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Voor deze doelgroepen is het slikken van een supplement raadzaam

  • Personen met een getinte huid
  • Personen van oudere leeftijd
  • Personen met een verhoogd fractuurrisico
  • Personen die weinig producten eten die vitamine D bevatten
  • Zwangere vrouwen
  • Oncologische patiënten

Advies vanuit de gezondheidszorg: blijf vitamine D supplementen slikken

De apothekersbranche was een van de eerste die zijn zorgen uitte. Sinds het besluit van de overheid merkt men dat lang niet alle patiënten het supplement zelf nog halen. Apothekers, maar ook het KWF, huisartsen en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) benadrukken dat het belangrijk is om, ondanks de beslissing van de overheid, door te gaan met het slikken van vitamine D supplementen wanneer je dit al deed.

Vitamine D2 of D3?

Wordt jouw vitamine D supplement niet meer vergoed? De makkelijkste oplossing is deze zelf blijven aanschaffen bij een drogist, apotheek of vitaminewinkel. Ook iHealthy voert diverse kwalitatief hoogwaardige supplementen om jou te helpen je gezondheid te ondersteunen. In onze supplementen wordt gebruikgemaakt van vitamine D3, die samen met D2 het belangrijkst is voor het menselijk lichaam. Alhoewel men vroeger dacht dat er tussen de twee geen verschillen bestonden, heeft wetenschappelijk onderzoek inmiddels uitgewezen dat vitamine D3 het effectiefst is. Deze wordt sneller opgenomen en weet de concentratie vitamine D in je lichaam beter te verhogen en vast te houden. Voor vegetariërs en veganisten zijn er 100% plantaardige supplementen. Onze Vitamine D producten vind je hier!

Wat kun je verder doen om het vitamine D gehalte in je lichaam te bevorderen?

Behalve door het zelf blijven aanschaffen van de voor jou noodzakelijke dagdosering vitamine D kun je het gehalte van deze vitamine in je lichaam ook op enkele andere manieren verder bevorderen. Zo kun je:

  • Dagelijks 15 tot 30 minuten naar buiten gaan, het liefst tussen 11.00 en 15.00
  • Voedingsmiddelen eten die vitamine D bevatten

Vooral in de wintermaanden, wanneer je huid minder wordt blootgesteld aan uv-straling uit zonlicht, is het belangrijk om deze tips op te volgen. Alhoewel je in de zomer vaker buiten komt, is het ook dan -zeker wanneer een professional uit de gezondheidszorg dit heeft geadviseerd- vaak raadzaam om vitamine D te blijven slikken. Je stelt je lichaam zo in staat om een klein voorraadje voor de wintermaanden op te bouwen.

Een aantal van onze Vitamine D3 producten:

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.