Omega-3 vetzuren

Omega 3 vetzuren iHealthy.nl
De kracht van vis Wat zijn omega-3 vetzuren?Omega-3-vetzuren zijn een soort vet dat het lichaam niet zelf kan aanmaken. Ze zijn een essentieel vet, wat betekent dat ze nodig zijn om te overleven. De omega-3-vetzuren die we nodig hebben, halen we uit het voedsel dat we eten.

Wat zijn de beste bronnen van omega-3 vetzuren?

Vis is de beste voedselbron van omega-3-vetzuren. Sommige planten bevatten ook omega-3-vetzuren.

Wat betekenen EPA, DHA en ALA?

Er zijn twee soorten omega-3-vetzuren in vis: eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vorm van omega-3 in planten wordt alfa-linoleenzuur (ALA) genoemd.

Hoe helpen omega-3-vetzuren mijn gezondheid te verbeteren?

Onderzoek toont aan dat omega-3-vetzuren uw cardiovasculaire gezondheid kunnen verbeteren. Het grootste deel van dit onderzoek omvat EPA + DHA, maar ALA kan ook helpen om uw gezondheid te verbeteren.

Hoeveelheid omega-3 vetzuren in geselecteerde vis en zeevruchten

Makreel
Portiegrootte: 3 ons (100 gram)
Hoeveelheid Omega-3 Vet: 2,5-2,6 gram
Zalm (wild)
Portiegrootte: 3 ons (100 gram)
Hoeveelheid Omega-3 Vet: 1,8 gram
Haring
Portiegrootte: 3 ons (100 gram)
Hoeveelheid Omega-3 Vet: 1,3-2 gram
Tonijn (Blauwvintonijn)
Portiegrootte: 3 ons (100 gram)
Hoeveelheid Omega-3 Vet: 1,2 gram
Meer forel
Portiegrootte: 3 ons (100 gram)
Hoeveelheid Omega-3 Vet: 2 gram
Ansjovis
Portiegrootte: 3 ons (100 gram)
Hoeveelheid Omega-3 Vet: 1,4 gram
Tonijn (Albacore)*
Portiegrootte: 3 ons (100 gram)
Hoeveelheid Omega-3 Vet: 1,5 gram
Meer Witvis (zoetwater)
Portiegrootte: 3 ons (100 gram)
Hoeveelheid Omega-3 Vet: 1,5 gram
Blauwe vis
Portiegrootte: 3 ons (100 gram)
Hoeveelheid Omega-3 Vet: 1,2 gram
Heilbot
Portiegrootte: 3 ons (100 gram)
Hoeveelheid Omega-3 Vet: 0,9 gram
Gestreepte bas
Portiegrootte: 3 ons (100 gram)
Hoeveelheid Omega-3 Vet: 0,8 gram
Zeebaars (gemengde soorten)
Portiegrootte: 3 ons (100 gram)
Hoeveelheid Omega-3 Vet: 0,65 gram
Tonijn, wit vlees uit blik
Portie: 3 ons uitgelekt
Hoeveelheid Omega-3 Vet: 0,5 gram
*Bevat een hoog gehalte aan kwik. Beperk de hoeveelheid die je eet.

Bron: USDA voedselsamenstellingsdatabases

Hoeveel Omega-3 heb ik nodig?

De American Heart Association beveelt aan dat patiënten die geen voorgeschiedenis hebben van hartaandoeningen, minstens 2 porties vis per week eten (in totaal 6-8 ons). Dit moet een verscheidenheid aan vissen bevatten. Koudwater-wilde vissoorten zoals makreel, tonijn, zalm, sardines en haring bevatten grote hoeveelheden omega-3-vetzuren. Zie de lijst hierboven om te helpen bij het kiezen van vis met een hoog gehalte aan omega-3-vetzuren.

Als u een hartaandoening heeft, kan uw beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg aanbevelen dat u elke dag één gram EPA + DHA inneemt. Als u moeite heeft om deze hoeveelheid alleen via voedsel binnen te krijgen, overleg dan met uw arts over het nemen van een visoliesupplement.

Als u hoge triglycerideniveaus heeft, moet u mogelijk meer voedsel eten dat een goede bron van omega-3-vetzuren is, zelfs als u medicijnen gebruikt om uw triglycerideniveaus te verlagen. Uw zorgverlener wil mogelijk ook dat u een visoliesupplement neemt.

Kun je te veel omega-3-vetzuren hebben?

Praat met uw zorgverlener als u elke dag 3 gram of meer omega-3-vetzuren in uw dieet heeft. Hoge niveaus van deze essentiële vetzuren kunnen bloedingen veroorzaken.

Moet ik me zorgen maken over kwik in vis?

Kwik komt van nature voor in het milieu en als gevolg van industriële vervuiling. Het valt uit de lucht en kan zich verzamelen in beken en oceanen, waar het wordt omgezet in methylkwik. Te veel methylkwik kan schadelijk zijn. Dit geldt vooral voor ongeboren en jonge kinderen.

Sommige vissen hebben een hoger kwikgehalte dan andere. Deze omvatten haai, zwaardvis, tilefish en koningsmakreel. Iedereen zou de hoeveelheden van deze vissen in hun dieet moeten beperken. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en jonge kinderen mogen dit soort vis niet eten. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, kunnen veilig elke week 12 ons andere soorten vis eten. Deze omvatten schaaldieren, ingeblikte vis en kleinere vissen.

Albacore Tonijn heeft meer kwik dan ingeblikte lichte tonijn. Beperk de hoeveelheid witte tonijn die je eet tot 6 ons per week.

Wat als ik allergisch ben voor vis of geen vis wil eten?

Walnoten iHealthy.nl

Vis is de beste voedselbron van omega-3-vetzuren, maar verschillende planten bevatten ALA. Dit is niet zo rijk aan een bron van omega-3-vetzuren, maar sommige onderzoeken tonen aan dat ALA het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.

Goede bronnen van ALA zijn gemalen of gemalen lijnzaad, lijnzaadolie, chiazaden, walnoten, sojaproducten en koolzaadolie. Een andere bron van ALA zijn algen of algenolie, die wordt afgebroken tot DHA. Veel voedingsmiddelen die verrijkt zijn met omega-3 gebruiken algenolie. Dit zijn uitstekende opties voor vegetariërs die geen vis eten.

Er zijn momenteel geen aanbevelingen voor portiegroottes voor ALA-rijke voedingsmiddelen. Maar het regelmatig toevoegen van deze voedingsmiddelen aan uw dieet kan uw hartgezondheid helpen.

One thought on “Omega-3 vetzuren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.