Kruid is een plant of deel van een plant die wordt gebruikt als medicijn of om smaak aan voedsel te geven. Botanici beschrijven kruiden als een kleine, zaaddragende plant met vlezige in plaats van houtachtige delen. Specerijen zijn meestal gedroogde delen van de plant, die bij het koken worden gebruikt om smaak aan voedsel toe te voegen. Een kleine hoeveelheid kruiden gaat een lange weg, want het zit boordevol smaak. Het woord “specerij” komt van het Latijnse soort, wat een item van speciale waarde betekent in vergelijking met gewoon.
“Kruid is de vriend van artsen en de lof van koks.” – Charlemagne Spices
Verschil en overeenkomsten tussen kruiden en specerijen.
In grote lijnen komen zowel kruiden als specerijen van planten, maar kruiden zijn het verse deel van de plant, terwijl specerijen de gedroogde wortel, gedroogde stengel, zaad of gedroogde vrucht van de plant zijn en bijna altijd gedroogd niet vers. Zowel kruiden als specerijen voegen smaak toe aan het gerecht, maar kruiden zijn subtieler, terwijl specerijen een sterkere smaak hebben. Je kunt een klein bosje basilicum aan je pesto toevoegen, maar je kunt er niet meer dan een paar peperkorrels aan toevoegen. Met kruiden is minder vaak meer. Kruiden en specerijen kunnen niet alleen met elkaar worden gecombineerd, maar u kunt ook een combinatie van twee of meer kruiden of meerdere kruiden gebruiken. Om een smaakprofiel te maken, moet u de textuur, de smaak, het aroma en de smaak van elk begrijpen. Het is als schilderen, te veel kleuren door elkaar en je krijgt een modderig bruin. Gelaagdheid is erg belangrijk bij het koken. De Fransen hebben altijd meerdere kruiden gebruikt bij het koken – bouquets garni (het bouquet garni is een bundel kruiden die meestal met touw aan elkaar wordt gebonden en voornamelijk wordt gebruikt om soep, bouillon en verschillende stoofschotels te bereiden). Terwijl de Indiase keuken bekend staat om zijn kruidenmelanges zoals de garam masala. De truc is om in beide gevallen de juiste melange te krijgen, zodat geen enkel kruid of specerij het gerecht domineert. Terwijl de kruidenmix sterker is, is het bouquet garnier vaak subtiel. Enkele klassieke combinaties* zijn:
Chinese vijfkruiden – steranijs, kaneel, kruidnagel, chechuanpeper en venkelzaad.
Provençaalse kruiden – rozemarijn, venkelzaad, gedroogde bonenkruid, marjolein, dragon, tijm, oregano en lavendel
Italiaanse kruiden – (meer een Amerikaanse creatie dan Italiaans) – basilicum, oregano, rozemarijn, tijm,
Jerk Seasoning – (Caribisch) – piment, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, tijm, knoflook en de super hete scotch bonnet pepers.
Indiase Garam Masala – korianderzaad, komijnzaad, zwarte peper, kardemom, kaneel, kruidnagel, rode chili, kurkuma
Deze combinaties zijn slechts een voorbeeld van hoe meerdere combinaties van kruiden en specerijen gelaagd kunnen worden om een smaakprofiel te creëren. Balans is het sleutelwoord. Terwijl de specerijen een gedurfde smaak toevoegen, voegen de kruiden er een subtiliteit aan toe. Kruiden worden niet alleen gebruikt voor smaakstoffen, maar worden ook gebruikt als garnering, niet alleen om smaak toe te voegen, maar ook om het gerecht visueel aantrekkelijk te maken. Specerijen kunnen worden gebruikt voor garnering, maar zijn niet zo populair als kruid. Kruiden kun je het beste gebruiken als ze vers zijn en kort houdbaar zijn, maar je kunt je specerij wel een jaar bewaren in een luchtdichte verpakking. Sommige specerijen melanges moeten zelfs een beetje rijpen zoals rasam poeder. Je kunt gedroogde kruiden gebruiken, maar die zijn niet zo aromatisch als verse en je kunt zeker geen gedroogde kruiden gebruiken als garnering. Kruiden moeten worden gekoeld of in water worden bewaard, zoals snijbloemen, terwijl specerijen het best worden bewaard in glazen flessen in uw voorraadkast. Kruiden kunnen in uw achtertuin worden gekweekt, ze zijn meestal eenjarig en gemakkelijk te kweken. Specerijen kunnen zeker niet in de achtertuin worden gekweekt. Sommige planten zoals koriander/koriander kunnen zowel kruiden als specerijen zijn. Het blad is het kruid, terwijl het zaad het specerij is. Dille is een ander voorbeeld. Zowel kruiden als specerijen kunnen worden gebruikt voor hartige gerechten, desserts, jam, chutneys, dipsauzen en cocktails. Je kunt kruiden en specerijen op verschillende manieren gebruiken:
Hele kruiden of een boeket garni.
Pesto van kruiden en specerijen of kruidenmix in poedervorm.
Doordrenkt door ze in een kaasdoek te binden en vlak voor het opdienen te verwijderen, zodat je de smaak krijgt.
Kruiden en specerijen droog roosteren en dan een chutney maken.
Veelgebruikte kruiden zijn;
Basilicum: Zoete basilicum is de meest voorkomende basilicum en wordt veel gebruikt, maar er zijn meer dan vijftig soorten basilicum. De meeste mensen denken aan basilicum getrouwd met tomaat in een pesto of gebruikt als garnering voor desserts en hartige gerechten. Denk verder dan ze kunnen worden gebruikt met andere kruiden zoals knoflook, jeneverbes, mosterd, paprika, rozemarijn en kunnen worden gebruikt in soepen, salades, taarten en gebak.
Munt: is niet alleen een mooi groen kruid dat je mojito kan garneren, het wordt zowel in hartig als in desserts gebruikt voor zowel smaak als garnering. Er zijn verschillende soorten munt, groene munt, chocolademunt, lavendelmunt, gekrulde munt om er maar een paar te noemen. Het heeft een sterk fris aroma en de stelen hebben niet de voorkeur om te gebruiken, tenzij ze zacht zijn. Ze passen goed bij koriander en komijnzaad.
Koriander: ook bekend als Chinese peterselie zijn allemaal hetzelfde. Koriander wordt veel gebruikt in de Indiase keuken en geen enkele curry is compleet zonder de garnering van koriander. Er is een discussie gaande over de nomenclatuur of de algemene naam van dit kruid, in sommige delen van de wereld is koriander het gedroogde zaad, terwijl sommigen nog steeds geloven dat het het bladgedeelte is. Past goed bij mosterd en komijn en bij de kruidenmunt.
Sage: is een groenblijvende vaste plant, je hoeft hem dus niet elk jaar te planten, hij komt steeds terug. Het heeft een prachtig delicaat aroma en past heel goed bij gevogelte, maar is niet beperkt tot het. Het wordt vaak gecombineerd met tijm, marjolein en rozemarijn.
Kamille: de bloemen van dit kruid zien eruit als madeliefje. Gebruik het niet alleen om je thee-infusie te maken, probeer het in pannacotta, zandkoekjes, en je kunt ook veel cocktail-infusies maken. Het is een zeer bloemig en zoet aromatisch kruid, de bloemen worden gebruikt om het eten op smaak te brengen. Past goed bij groene munt.
Veelgebruikte specerijen zijn;
Koriander: korianderkruid is het zaad van de koriander/korianderplant. Terwijl de bladeren als kruid worden gebruikt, is het zaad een specerij. Het heeft een zeer milde smaak en is helemaal niet scherp – dit is waarschijnlijk een van de mildere specerijen. Het is het hoofdingrediënt van garam masala. Het past goed bij bijna alle kruiden.
Kaneel: geweldig voor zoete en hartige gerechten. Kaneel is een schors. Het heeft een warm zoet aroma, ideaal voor zoete en hartige gerechten. Het past heel goed bij kruidnagel en zwarte peper.
Kruidnagel: Kruidnagel is ontstaan op de Maluku-eilanden van Indonesië, de vroegst gedocumenteerde geschiedenis. Kruidnagel is een zeer warme specerij met een scherpe afdronk. Gaat goed samen met kaneel, zwarte peper, nootmuskaat en gember.
Komijn: Komijn is een ander nootachtig kruid dat veel wordt gebruikt in de Indiase keuken en zijn oorsprong vindt in de Nijlvallei in het noorden van Egypte. Komijn heeft een nootachtige smaak, maar droog geroosterd heeft het een rokerige smaak. Gaat goed samen met koriander, koriander, zwarte peper, gember en je kunt een marinade maken met komijn en yoghurt.
All Spice: ook wel Jamaica Pepper genoemd. In het begin van de 17e eeuw werd het piment genoemd omdat specerijenhandelaren het identificeerden met een combinatie van smaken: kruidnagel, kaneel en nootmuskaat. De bladeren van de pimentboom hebben dezelfde smaak als de vrucht, maar verliezen hun kracht als ze droog zijn. Het is geweldig om te gebruiken in brood en gebak en niet alleen in curry’s en kip. Gaat goed samen met rozemarijn, salie en gember.