Camu Camu

Camu Camu vitamine C iHealthy.nl

GESCHIEDENIS

Camu Camu is de algemene naam voor Myrciaria dubia – een kleine Amazone vrucht die het hoogste vitamine C-gehalte van planten ter wereld heeft. Het belangrijkste teeltgebied ligt in de buurt van de Peruaanse grens met Brazilië, waar de struikachtige boom van 2-8 meter hoog gedijt in de moerassen en uiterwaarden van het regenwoud. Het centrum van oorsprong lijkt gelegen tussen de meren Sahua en Supay, beide zijrivieren van de rivier Ucayali, in de buurt van de regio Jenaro in Peru. Het waterige leefgebied van de plant betekent dat de vrucht is een ideale bron van voedsel is voor vissen. Zij helpen mee met de verspreiding van dit gewas. De naam Camu Camu is vermoedelijk afkomstig van het “Camu” geluid dat vissen maken als ze de drijvende vruchten van het wateroppervlak plukken. De vrucht zelf is tussen 10-12 millimeter in diameter en heeft een vlezige en zachte textuur. De kleur kan variëren van roodbruin tot donkerpaars, een gevolg van de grote concentratie van anthocyanen (natuurlijke kleurstoffen) in de huid. De binnenkant van de vrucht bestaat uit een gele pulp en bevat meestal twee zaden. Er is geen historisch bewijs dat inheemse Amazones zich bewust waren van de kracht van deze superbes, pas in 1957 voerde het ministerie van Volksgezondheid van Peru de eerste voedingsanalyse van de vrucht uit. Met deze analyse werd vastgesteld dat het fruit meer vitamine C bevat dan welke andere bekende plantaardige bron ook. Door zijn zure smaak wordt de Camu Camu vrucht meestal niet los gegeten. In Zuid-Amerika wordt de pulp traditioneel gemengd tot een natuurlijk gezoet sap, en sinds de voordelen van de vrucht bekend zijn geworden is het populair gebruik om het te strooien op ijs, jam en yoghurt. In geconcentreerde poedervorm wordt Camu Camu in landen over de hele wereld gegeten, waar het wordt gebruikt in medicinale drankjes en andere recepten als een natuurlijke bron van vitamine C.

VERWERKING

Camu Camu is een zeer productieve soort. In het wild is gebleken 9.000 tot 12.000 kg fruit per hectare te leveren. De groeiperiode van het fruit ligt meestal tussen november en maart. Het is een veerkrachtige plant, hij past zich goed aan aan zijn omgeving. Peru oogst 6760 ton van het verse fruit per jaar en er worden vele nieuwe bomen geplant als onderdeel van een herbebossing initiatief van de Peruaanse regering. Dit doen zij ter ondersteuning van de aanhoudende groei van de exportmarkt en om de lokale bevolking te helpen met het behouden van hun manier van leven. Onze Camu Camu wordt direct geoogst met kano’s tijdens Peru’s regenseizoen – een uitdagend proces, omdat het land overstroomd is en een groot aantal van de vruchten zijn ondergedompeld onder water. In het verzamelcentrum van onze leverancier, ondergaat al het fruit een zorgvuldige inspectie en wordt met de hand gewassen voordat ze geschild en geperst worden. Het verpulverde Camu fruit wordt dan geplaatst in een op maat ontworpen droogmachine, die langzaam vocht onttrekt met een constante temperatuur onder 45 °C. De gedroogde Camu Camu kan vervolgens worden vermalen tot een fijn poeder, dat zorgvuldig wordt getest voor verpakking om ervoor te zorgen dat het vrij is van alle potentieel schadelijke microben. Zoals met alle vitamine C-rijke vruchten, is de tijd tussen oogsten en verwerking is cruciaal: nadat het is geplukt, moet Camu Camu direct in koelers geplaatst, anders beginnen ze onmiddellijk hun voedingswaarde te verliezen. Door middel van speciale onderzoeken hebben we de best beschikbare bron voor dit product gevonden. We importeren onze Camu Camu alleen van een leverancier die het belang van het gebruik van de juiste verwerkingsmethoden om de voedingswaarde van dit unieke product te bewaren begrijpt. Het product wordt nooit blootgesteld aan temperaturen boven 45 °C, en de meest geavanceerde uitdrogingstechnologie wordt gebruikt in de verwerking, om ervoor te zorgen dat het hoge vitaminegehalte van het fruit wordt bewaard. Het Camu Camu poeder dat wij verkopen is daarom van de hoogst mogelijke kwaliteit.

GEZONDE EIGENSCHAPPEN

Het belangrijkste voordeel van de vrucht is het hoge gehalte aan vitamine C. Ons Camu Camu poeder kan worden gemixt met vruchtensap of gemengd in smoothies om geconcentreerde vitamine C toe te voegen aan uw dieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.